SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şenlik Neden İptal Edildi?

Yazının Giriş Tarihi: 12.08.2014 19:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.08.2014 19:04

İlki  1998 yılında gerçekleşen  Karaovacık yayla şenliği  tarihinde ikinci  kez iptal edildi. İptal gerekçesi  terör devleti İsrail’in  Gazze’ye saldırısı…2012 senesinde de „Şehitlerimiz“ sebebiyle ilk kez iptal olmuştu.Bu sene de afişler hazırlanıp kamuoyuna duyurulan şenliğin yapılacağı tarih olan  3 Ağustos‘a 1 hafta kala iptal edildi. Tabiki kamuoyunda tepki ile karşılandı.Çünkü vatandaş biliyor ki  iptal yerine içeriği değiştirilip daha da zenginleştirilebilirdi. Lakin olmadı. Beceremedik..Daha doğrusu organize sorumluluğunda olanlar işin kolayını seçti. Ordu’nun yaylalarındaki şenliklerin iptal edilmediğini TV’den canlı izledik.Bu hafta sonu da sisdağı Şenlikleri vardı.Yani buralarda iptalyoktu.Çünkü onlarda şenlik bir kültür festivali havasında yapılıyor.İçerik zengin...At yarışları, ata sporumuz güreş,yöresel yemekler,halat çekme,yoğurt yarışı,çuval yarışı..vs.

Geçtiğimiz günlerde Giresun yerel basından gazeteci arkadaşımız Zeki AL da “Giresun’da Festival Mağdurları“ başlıklı yazısında  sitemerini dile getirmişti.İşte Zeki Al’ın yazısından bir bölüm :“… Festival demek: eğlenmek değil..Horana tutuşmak, davul-zurna, kemençe çalmak coşmak değil..Festival;bir kültür, bir yaşam parçası, bir adet, bir gelenek..Bakın dernekler organizasyonlarını yapıyor..Hadi, Giresun yaylalarında eğlenmeyelim…Ama buralarda festival varmış gibi davranabilirdik…Çeşitli konuşmalarla Filistin ve diğer ülkelerdeki katliamı dillendirebilirdik..Festival adı altında sempozyumlar düzenleyebilirdik…Münazaralar, tartışmalar yapılabilirdi...Canlı Tv yayınları ile durumun vahametini dünyaya duyurabilirdik...“

Anlaşılan o ki zihniyet devrimine ihtiyaç var.Zira şenlik anlayışı değişmeden aynı yerde saymaya devam edileceğe benziyor. Bu konuda 2009 Temmuz ayında  KARAOVACIK’IN KARA TALİHİ başlıklı bir yazı yazmıştım.Yazımız internette duruyor. Merak edenler ordan bakabilirler.Biz bu yazımızda sorunları ve çözümlerini dile getirmiştirk.Söz konusu yazımızdan kısa bir pasaj aktarıyorum:

“…Gelelim şenliğe.Şenliğin içi boş şu anda.Acilen içi doldurulmalı. Mesela ne yapılabilir diyebilirsiniz? şenlik Cuma gününden hafta sonuna çekilmeli ve bir kaç güne yayılmalı.Kemençe ve horonun dışında etkinlikler de olmalı.Mesela çim kayağı yapılabilir…En güzel buzağı yarışması yapılabilir. At/katır/eşek yarışları yapılabilir. Yarış yapılacak yer Kısapür altı ile Karaovacık Şenlik alanı arası olabilir mesela. En güzel yöresel yemek yarışmaları da yapılabilir bu güzel yaylamızda. Ata sporumuz olan güreş ile ciridi de unutmayalım.
Yapılacak etkinlikler yerel ve ulusal basında yeterince yer almalı. İyi tanıtım yapılmalı. Şenlikler TV'den canlı yayınlanmalı.
(Yazımızın tamamına şu linklerden ulaşabilirsiniz.http://www.recepsahan.net/index.php/2009-yazilari/105-karaovacikin-kara-talihi ve http://www.yenitirebolu.com/karaovacikin-kara-talihi-makale,214.html)

Şimdi gelinen bu noktada yazıda belirttiğimiz hususlardan üçü hayata geçti. Şenlik Cuma gününden hafta sonuna alındı ve TV den naklen yayınlanıyor. Şenlik ilk defa 2010 da TV den canlı yayınlandı. Bu sene de eğer iptal olmasaydı Kaçkar TV den naklen yayınlanacaktı. Bu arada canlı yayın için verilen 3 bin liralık kapora  da havaya gitti… Yine her ne kadar şenlikler resmen iptal edilse de  Çim Kayağı” etkinliği de hayata geçti.Şenlik iptal edilmese daha da görkemli ve geniş katılımlı olacaktı. Espiye Dernekler Federasyonu ve tabi Gazeteci hemşehrimiz İsmail Kahraman beyin değerli katkılarıyla 2 Ağustos Cumartesi günü Çakıl Yaylası Akunduz Mevkiinde Çim Kayağı yarışması yapıldı. Kaymakam Osman BİLGİN beyin de katıldığı yarışma biraz sembolik kaldı ama başlangıç olması bakımından önemlidir.

Buradan tekrar dile getiriyoruz. Karaovacık’ın acilen konaklama tesislerine ihtiyacı var.2009 yılında elektriğe kavuşmasının ardından 2013 de Baraj gölü ile daha da güzelleşen Karaovacık artık sıçrama yapmak istiyor.

Bu arada Orman İşletme yetkililerine de önemli sorumluluklar düşüyor. Baraj gölü ve civarı ağaçlandırılmalı. Üç Tepe mevkii, Baraj gölünün top sahası mevkii başta olmak üzere acilen ağaçlandırılmalıdır. Karaovacık’ın büyük sıçramayı yapabilmesi için Çılgın Projeye ihtiyaç var.İnşallah bu projemizi bir başka yazımızda dile getireceğiz.12.08.2014

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.