SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RAMAZAN İKLİMİ

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2014 19:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2014 19:14

Onbir ayın sultanı Ramazan ayına girdik. Hicri Kameri takvimin 9. ayı olan bu kutlu ay biz Müslümanlar için özel bir aydır.Aslında bu ay Yüce Allah nezdinde de özel bir yere sahiptir.Zira Oruç bu ayda farzdır ve daha önemlisi hayat kitabımız Kur’an da bu ayda doğmuştur.(Bkz Bakara2/ 183-185, Kaidir97/1-3 ) Ramazan ayı girdiğinde İslam aleminde ayrı bir manevi hava hakim  olur. Özellikle Anadolu‘da Ramazanlar bambaşka bir heyecanla idrak edilir. İftarları, sahurları, televizyon programları ile  yoğun bir Ramazan  ilk bakışta  Ramazan havasını yansıtır.

Ancak  Ramazan ayının ruhu biraz göz ardı ediliyor sanki. Zira “Ramazan yememe ayı  olduğu halde özellikle medyada sanki “Ramazan  tıka basa yeme ayı“ gibi bir algı oluşturuluyor.Ramazanla alakalı haberlerin ilk cümleleri genelde şöyle oluyor: Ramazan ayı yaklaşıyor.Çarşı pazar hareketlendi. Bu Ramazan et fiyatları şöyle olacak, pirince zam yok, pide fiyatlarına zam yapılmayacak, Ramazan mutfağı şöyle ,iftar çadırları böyle.vs. Gazetelere bakıyoruz,  Ramazana  günler kala başlıyorlar Ramazan sofrası, Ramazan Mutfağı türünden yazılar yazmaya kitaplar vermeye. Elbette Ramazan ikliminde bunlar da olacak. Lakin işin özü göz ardı edilmemelidir.Halbuki Ramazan Oruç  ayıdır, Kur’an ayıdır, yardımlaşma ayıdır,paylaşma ayıdır. Ramazanı sadece aç kalmak ve  iftar sofralarından ibaret değildir. Ramazan aynı zamanda bir okuldur.Bütün bu dersler bu okulda verilir.Önemli olan ramazan okulundan gerekli dersleri alıp başarı ile mezun olabilmek.                    

 Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara2/183) . “…sizden kim bu aya ulaşırsa oruç tutsun…” (Bakara2/185) ayeti ile bu ayın Oruç ayı olduğunu açıkça görüyoruz. Oruç kelimesinden yola çıkarak söyleyecek olursak “Oruç kendini tutma ayıdır.” Oruç kelimesinin özünde bir şeye karşı kendini tutmak, bir şeyden uzak durmak manaları vardır.Bu sebeple oruç tutan kendini tutar.Oruç tutanı ,Oruç da tutar. oruç, günahlara karşı kalkan olur.Efendimiz bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle der: “Oruç bir kalkandır”.

Şimdi soralım: “Biz orucu tutacağız. Ancak oruç bizi tutacak mı?” Öyle bir oruç tutalım ki oruçla birlikte namazlarımızı 5 vakit kılmaya başlayalım. Öyle bir oruç tutalım ki oruç cimriliğimizi tedavi etsin, bizi cömert, merhametli ve şefkatli bir insan yapsın.Öyle bir oruç tutalım ki oruç bizi  faizden,kumardan,kahve köşelerinde sürtmekten,meyhanelerde sabahlamaktan kurtarsın.        

            Ramazan ayının  Kur’an Ayı olduğu da unutulmamalıdır.  Çünkü Kur’an bu ayda doğdu. Ramazan ayı ki Kur’an o ayda indirildi.” (Bakara 2/185, Kadir 97/1 ) Zaten Ramazanı sultan yapan da Kur’an’dır. İnmeye başladığı geceyi bin aydan daha faziletli(Kadir 97/3) yapan Kur’an, Ramazan’ı da diğer on bir aya sultan yapmıştır.Bu ay Kur’an ayı olduğuna göre Kur’an ile arkadaşlığımızı gözden geçirme zamanıdır artık. Kur’an’ı sırf ölüye okunup geçilen bir ölü metin olarak gören zihniyetten sıyrılma zamanıdır bu ay. Kur’an ölü bir metin değildir.Her zaman diri bir metindir ve diri olan bizleri uyarmak için vahyedilmiştir. Her zaman ölülere okuduğumuz Yasin suresinde“Diri olanları uyarması ve kafirler hakkındaki o sözün (azabın) gerçekleşmesi için Kur’an’ı indirdik. (Yasin36/70). Kur’an’a bakışımız mutlaka değişmeli. “Kur’an bana iniyor, , Kur’an’ın şu hitabı banadır” şeklinde düşünerek Kur’an’ın emir ve yasaklarını üzerimize alınmalıyız. Bugünkü sıkıntı da bu zaten.  Kur’an’ın emir ve ya nehyini üzerimize almıyoruz. Kur’an M.S 2014 de de nazil olmaya devam ediyor. Önemli olan bunun farkında olabilmek.Mesela “Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline “(Mutaffifin83/1) ilahi hitabını üzerine alınarak gereğini yerine getiren bir tüccara bu ayet nazil olmuş demektir. “Nerden gelirse gelsin küpünü doldurmaya bak” düşüncesinde olanlar gönüllerini Kur’an’a kapatmışlar demektir.

         Ramazan yardımlaşma ayıdır.Bu ay aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışmanın da zirvede olduğu aydır. Kur’an müminleri  kardeş (Hucurat49/10) olarak niteler. Birbirinin kardeşi olan toplum her zaman bir birinin yardımına koşar. Ramazanda her iyiliğin karşılığı kat-kat olduğundan bu ayda yardımlaşma, kardeşlik ilişkileri adeta zirve yapar.Zekatlarımızı bu aya denk getiririz,bu ayda sadaka-i fıtır verilir.Böylece bu ay sultana yakışır bir ay olur.        

         Ramazan festival ayı değildir.  Ramazan ayı oyun eğlence ayı olamaz. Yukarıda da ifade ettik. Bu ay Kur’an’ın doğduğu ay olması ve Orucun farz olduğu bir ay olması hasebiyle mahza ibadet ayıdır. Kulluğumuzu gözden geçirme, kulluğumuza format çekme ayıdır.Koordinatlarımızı Kur’an merkezli  düzeltme ayıdır.11 ay boyunca bozulan ve Kur’ani çizgiden sapan hayatımıza çeki düzen verme ayıdır.Ramazan Festival ayı değildir.Ramazan terbiye ayıdır.Hem maddi bedenimizi hem ruh dünyamızı terbiye ayıdır.28.06.2014

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.