Rasyonel matematikte bir sayıdan bir sayı çıkarılınca azalma söz konusudur.Misal, 5-2=3 eder. Yine 40-1= 39 eder. Ancak Müslüman için bir de Kur’an matematiği var ki bildiğiniz tüm matematik kurallarını alt üst eder. Zira Kur’an matematiğinin bir ucu ahirete uzanır.Yani Kur’an matematiği aslında ahiret/iman merkezli çalışır. Bu hesaba göre malından infak ederken zahiren azalıyormuş gibi görünse de aslında getirisi kat -kat olan bir amel ifa ediyorsun demektir.
Şimdi bu girizgahtan sonra somut misallerle olayı izah edelim. Hayat rehberimiz Kur’an yapılan iyiliklerin karşılığının bazen 10, bazen de 700 rakamıyla ifade eder. Aslında bu rakamlar çokluktan kinayedir.Yapılan her iyi amel zayi olmaz(Tevbe9/120, Kahf18/30) ve verilenin çok daha fazlasıyla senin amel defterine yazılır demektir.
Şu ayette yapılan her iyiliğe 10 katı sevap yazılacağı anlatılır.
“Kim (İlahi mahkemeye) bir iyilikle gelirse yaptığının on katını kazanacaktır; ama kim de bir kötülükle gelirse onun aynısıyla cezalandırılacaktır: fakat hiç kimseye haksızlık yapılmayacaktır.”(Enam5/160)
Rabbimizin merhametine bakınız. İyilikleri kat-kat yazıyor. Kötülükleri misliyle yazıyor.Ya kötülükleri de, mesela bire yedi yüz yazsaydı halimiz ne olurdu? Duman olurduk değil mi?
Bakara Suresi 261 de ise çok daha bereketli bir durum söz konusudur. Bu ayet İNFAK ibadetinin ne kadar getirisi olan bir ibadet olduğunu bariz şekilde ortaya koyar. İşte Bakara2/261 :
“Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak veren ve her başakta yüz dane bulunan tohuma benzer. Allah dilediğine kat kat verir: zira Allah, (rahmetiyle) sınırsızdır, her şeyi tarifsiz bilendir.”
Yüce Rabbimiz burada bize İNFAK dersi veriyor. İnfak kelimesinin Arapça TÜNEL manasına gelen NEFAQ’dan geldiğini düşünerek şunu söyleyebiliriz. Sen Allah’ın sana verdiği maldan yine onun uğruna harca. Merak etme azalmaz, bu tünelin bir ucu ahirete açılmaktadır. Buradan bir koyacaksın, tünelin öbür ucundan/ahirette 700 alacaksın.
Burada zımnen tarım dersi de verilmektedir. Sen toprağı boş bırakma. Toprağa bir tohum at, ben karşılığında 700 tohum vereceğim deniliyor adeta.
Diğer taraftan infakın, varsılların gönlünden yoksulların gönlüne giden bir tünel olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira mali ibadetler zengin ile fakir arasında bir köprü kurar. Fakirin memnuniyeti Allah’ın memnuniyeti olur.Halkın rızası Allah’ın rızası olmaktadır.
Özetle Yüce Rabbimiz kullarına merhametinin tezahürü olarak yapılan her iyiliğe karşılık çok daha fazlasını sevap olarak yazmaktadır. Hususiyle mali ibadetlerde, azalma ve tükenme korkusunu yenmek için sevap olarak kat-kat vereceği müjdesini vermektedir.
Özetin özeti: Rasyonel matematikte 40’dan 1 çıkınca 39 kalırken, Kur’an matematiğinde 40’dan 1 çıkınca 700 kalıyor.Zira Kur’an matematiği İMAN merkezli çalışıyor. 23.05.2016