H. Birol Tekin, “Ben Doğankent’in geçen beş yılına gerçekten çok üzülüyorum. Bu beş yıl Doğankent’i en az 20-30 yıl geriye götürmüştür. Bu bölgede yatırım yapan iki büyük firmadan Doğankent gerekli kazanımları elde edememiştir. Bugün ne Doğankent merkezinde yaşayan ne de köylerde yaşayan insanlarımızın saat 5’ten sonra sağlık hizmeti alamıyor. Hangi ilçe vardır ki yaptığı modern bir MYO binasını çürümeye terk etsin. Gurbetten gelenler olsun Harşıt’ta yaşayanların olsun aileleriple oturup kalkacakları sosyal bir tesisimiz yok. Eğitim konusunda çok sıkıntılarımız var. Tarım hayvancılık konusunda şehir merkezlerinden ahırları kaldırmak doğru, ancak hayvancılık yapanlara çözüm üretemediğimizden bugün Harşıt’ta bile süt yogurt bulamıyoruz. Köylülerimizin ürettiği meyveler yerlerde çürüyüp gidiyor. Şu anda Harşıt’taki siyaset yakan topa dönmüştür.” diyerek doğankent’in içinde bulunduğu durumu kısaca analiz etti.
Tekin, “Başkalarını eleştirerek siyaset yapmayı çok doğru bulmuyorum. Siyaset toplum ile yapılır, ancak siyaset yapan insanlarında bir duruşu olmalıdır.” dedi.
H. Birol Tekin’e Harşıt için ne gibi projelerinin olduğu yönünde gelen bir soruya “Buraya hemşehrilerimizi ziyarete geldiğimizden projelerimize çok değinmesemde sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, turizm alanlarında projelerimizi hazırladık. Projelerimizi buradaki insanlarımızın da bilmesi açısından yakında medya kuruluşlarımızla paylaşacağız. En önemli projemiz Doğankenti halkımızla beraber yönetmek istiyoruz. Muhtarlarımızla, STK’larımızla birlikte yönetmek istiyoruz. Doğankent’in bir vakfa ve STK’ların faaliyetlerini yürütecek bir üst kurula ihtiyacı var. Bu Doğankent’in bir eksikliği. Bunun için Belediye binasının bir katını muhtarlarımıza ve STK’larımıza ayıracağız. Burada her köyün muhtarına büro ve bir bilgisayar temin ederek hem kendi köylülerine hizmet etmelerini sağlayacağız hem de Doğankent ile ilgili projelerimiz konusunda onların da fikirlerini ve desteklerini almaya çalışacağız.” dedi.
Toplantıda söz alan Şadıhaber editörü A. Öner Meral “2007 yılından bugüne kadar kendi köy sitemde Doğankentle ilgili birçok köşe yazısı ve projeyi yazdık. Doğankent’in tarihi ve kültürel değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için mücadele ediyoruz. Doğankent’in en büyük problemi bugün yansımalarını yaşadığımız zihniyet meselesidir. Doğankent esnafı başta olmak üzere Doğankentlilerin mevcut zihniyetini değiştirmesi gerekiyor. En üzüldüğüm konu ise birçok yetişmiş ve entellektüel birikimi olan insanlarımız olmasına karşın doğankent yerel medyasında benim yazı yazıyor olmamdır. Ben yaptığım araştırmalarla Doğankent’in ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı ile ilgili yazmaya devam ediyorum. Gurbette yaşayan bir Doğankentli olarak elimden şimdilik bu geliyor. Bu konuda yazdığım yazıların dışında da buradaki haberleri Doğankent medyasına aktarma konusunda olsun Çatalağaç Köyü Halk Oyunları ekibinin organize edilmesi konusunda olsun yaptığım çalışmalar ortadır. Yani karınca misali bizim safımız belli ve tek taraf olduğumuz konu kültürümüzdür. Umuyoruz ki seçilmeniz durumunda bu çalışmaları birlikte yapabilelim” dedi.
Hasan Tekin de söz alarak “Toplumlar gittikleri yerlerde geldikleri yerlerin coğrafi özelliklerine yakın alanlara yerleşiyor. Bu yerleşim sırasında geldikleri yerin sosyolojik özelliklerini de beraberlerinde götürüyorlür. Doğankentliler gerek etnik özellikleri olsun gerekse yaşadıkları coğrafyadan olsun bireysel olarak özgüvenleri yüksek insanlar. Ancak bu özgüvenleri bireysel olarak kalıyor. Hal böyle olunca da toplu hareket etme yetenekleri zayıf kalıyor. Bu insanlarımızı birlikte hareket etme konusunda ikna etmek o kadar da zor değil. Biraz mücadele istiyor sadece. Herkesin fikrini söyleyebildiği bir ortam ve buradaki fikirleri oylama yöntemiyle demokratik bir yapı oluşturulabilir. Bu konuda üzerimize düşen ne ise biz her zaman hazırız.” dedi.
Kocaeli Belediye Meclis üyesi Yunus Tekin, “Demokrasi isteme rejimidir. İstemediğiniz sürece birşey elde etmeniz mümkün değildir. Ben harita mühendisi olduğumdan Doğankent’te kentleşme konusunda yaşanan ve yaşanacak problemleri tahmin ediyorum. Burada Doğankentlilerin de kentleşme konusunda yerel yönetimlere yardımcı olması gerekir.” dedi.
İşadamı Osman Alim söz alarak H. Birol Tekin’in bahsetti bazı konularda bunların temenni mi projemi olduğunu sordu. Tekin’in bunların kendi projeleri olduğunu söylemesi üzerine Alim “Muhtarlar ve STK’lara belediye içinde yer verilmesi bile büyük bir projedir. Bu projelerin yerel basın tarafında da doğankentlilere duyurulması gerekir.” Dedi.
Birol Tekin ve katılımcıların karşılıklı iyi niyet dilekleri ve çekilen hatıra fotoğrafının ardından toplantı sona erdi. H. Birol Tekin yarın da Bağcılarda Bulunan Doğankent Derneği ve Çatak Köyü derneklerini ve Ayazağada bulunan Kozköylüleri ziyaret ederek İstanbul’dan ayrılacak.