Harşit Savunması Vakfı Kuruldu

Giresun’da 1. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesinin son hattında yaşananları gelecek kuşaklara anlatmak için Harşit Savunması Vakfı kuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2023 10:41
https://www.dogankentgazetesi.com

Giresun’da 1. Dünya Savaşı'nda Ruslara karşı Türk Ordusunun ve milli mücadele kahramanlarının destansı bir savunma sergilediği Doğu Cephesinin son hattında yaşananları gelecek kuşaklara anlatmak için Harşit Savunması Vakfı kuruldu.

Aralarında; milletvekilleri, belediye başkanları, akademisyenler, üst düzey bürokratlar, kamu görevlileri, oda ve borsa başkanları, konuyla ilgili STK temsilcileri, iş insanları gibi toplumun değişik kesimlerinden yüze yakın kişinin bir araya gelmesiyle başlatılan çalışma 36 kişi tarafından vakıf senedinin noter huzurunda imzalanmasıyla fiili olarak kurulmuş oldu.

Bu amaçla 15 Aralık Cuma günü Giresun 1.Noterliğinde toplanan kurucu üyeler hep birlikte Vakıf Kuruluş Senedini imzaladı. Vakfın kuruluşu ile ilgili ilk resmi adımın atılmasının ardından kurucu mütevelli heyeti üyeleri akşam saatlerinde de Orman Bölge Müdürlüğü misafirhanesinde ilk değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda; üyelerin tanışması, vakfın bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritası izleyeceği görüşülerek, katılımcıların görüş ve önerileri ele alındı.

Vakıfla ilgili bilgilendirme yapan kurucu üyeler; Doğu Karadeniz’de yaşayan ve Rus işgali nedeni ile Batum, Artvin, Rize, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun ilinin doğu ilçelerinden Harşit çayının batısına göç etmiş, savaş, seferberlik ve muhacirliğin her türlü sıkıntısını yaşamış bölge insanlarının bu gün yaşayan çocukları, torunları ile anıları paylaşmak, dostane ilişkiler kurmak, kültür, tarih, doğa, çevre, turizm ve tarımsal faaliyetleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için üniversiteler, araştırma kurumları, vakıflar, dernekler ile ulusal ve uluslararası boyutlarda hizmet veren STK’lar, mahalli idareler, kamu ve özel sektör kuruluşları ile ilişkiler kurmak, gerektiğinde işbirliği yapmak için bir araya geldiklerini belirtti.

Harşit Savunması Vakfı'nın gayesi; “1.Dünya Savaşının en önemli cephelerinden Kafkasya(Doğu) Cephesinin batıdaki en son savunma hattı olan Harşit Savunması’ nın önemini ortaya koymak, yaklaşık 160 Km’lik bu hatta gerçekleşen, Harşit çayı savunması, Şaban Kalesi savunması, Kabaktepe Savunması ve Kop Dağı direnişi, Alucra sınırlarında yer alan ordu karargahları, sahra hastanesi gibi savaşın geçtiği tüm coğrafyalarda yer alan savaş kalıntılarını, anılarını, şehit mezarlarını, kale ve surları, siperleri ve bu savunma esnasında asker ve milis güçlerince yapılan tüm eylem ve fedakârlıkları ortaya çıkarmak, tarihin derinliklerinde kalmış bilgi ve belgeler ile akademik çalışmaları toparlayıp gelecek nesillere aktarmak, şehit ve gazilerimizin bu destansı mücadelelerini ortaya çıkarmak, gençlerimizin tarih, vatan ve millet şuurunu geliştirmek için eğitim, kültür, gezi, yürüyüş gibi etkinlik yapılmasına destek vermek, siper, şehitlik, müze ve anıt yapılarını koruyup kollamak, gerekirse yenilerini inşa etmek, 1. Dünya savaşının çok önemli bu savunma hattında ortaya çıkan başarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasını sağlamak” olarak açıklandı.

Vakfın bir diğer amacı da tarihi varlıkların, çevrenin, doğanın, ormanlarımızın ve topraklarımızın korunması ve çevreye zarar vermeden sürdürülebilir bir şekilde kullanımı hususlarında halkımızın eğitilmesine ve verimli çalışmalarına yardımcı olmak.

Bu gayeye ulaşmak için ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, mahalli idareler, vakıf ve dernekler ile iş birliği yaparak, konferans, kurs, açık oturum, sempozyum, çeşitli yarışmalar, geziler, kamplar, doğa yürüyüşleri tertip ederek veya bu tür faaliyetleri destek vererek, toplumda tarih ve kültür bilincini, çevre ve doğa bilinci ile kaynaşması için çaba gösterilecek.