Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.dogankentgazetesi.com
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Bilgisayar Topluluğu öğrencilerine ’Siber Güvenlik’ konferansı veren Bilişim Suçları Araştırmacısı Serkan Kurt, kredi ve bankamatik kartı kopyalama olaylarında Denizli’nin Türkiye birincisi, İzmir’in ikinci, Antalya’nın üçüncü olduğunu söyledi. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu’nca Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ’Siber Güvenlik’ konulu konferansa konuşmacı olarak, Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Bilişim Suçları Araştırmacısı Serkan Kurt katıldı. Serkan Kurt, gittiği yerin bilinmesini istemeyen bir kişinin yerinin, facebookta paylaştığı herhangi bir fotoğrafın özellikleri ve Google Maps aracılığıyla nokta olarak kolaylıkla tespit edilebileceğini söyledi. Kurt, bu yöntemin kolluk kuvvetlerince 2004 yılından itibaren kullanıldığını anlattı.
TANIMADIĞINIZ SMS VE ARAMAYI CEVAPLAMAYIN Cep telefonları ile gönderilen bir SMS’in açılması ya da aramanın yanıtlanması halinde hacker’ların özel hayata girebileceği uyarısında bulunan Serkan Kurt, telefonda kayıtlı olmayan numaralardan gelen SMS ve aramaların yanıtlanmaması gerektiğini söyledi. Kendisinin bu şekilde yaparak yüzde 100 güvenlik sağladığını belirten Kurt, bu tehlikenin, cep telefonlarının akıllı olanlarında yaşandığını kaydetti.
KART KOPYALAMASI Kredi kartı ve bankamatik kartlarının kopyalanmasına ilişkin ATM’lerde hacker’ların oluşturduğu düzenek hakkında bilgi de veren Serkan Kurt, Türkiye’de en çok kredi kartı dolandırıcılığı ve kopyalama işleminin Denizli’de olduğunu söyledi. Kendisinin de Denizlili olduğunu belirten Kurt, “Bu olaylarda ilk potansiyel suçlu ben oluyorum. Yapmadığımı gösteriyorum ama bunu yapanlarla bağlantım olabileceği de düşünülüyor. Hacker dünyasında yeraltı birbirini çok iyi korur. Aksi takdirde aralarında barındırmazlar" dedi. Kurt, Denizli’yi İzmir, Antalya, İstanbul ve Ankara’nın takip ettiğini söyledi.
HESABINIZDA KISITLAMA OLSUN Serkan Kurt, "Ayrıca bankamatiklerde şifreyi yazarken kesinlikle ezbere bilmek zorundasınız. Babanız dahi olsa kimseye söylemeyin" dedi. Kurt, bankamatik ve kredi kartlarına ilişkin kullanıcıların kısıtlandırma getirmesinin de çok önemli olduğunu, belli bir miktarın üzerindeki işlemlerin ıslak imza karşılığı yapılmasının dolandırılma olaylarına karşı ciddi avantajlar sağlayacağını anlattı.
ORTAK AĞLARDA İŞLEM YAPMAYIN İnternet bankacılığına ilişkin ortak ağların hiçbir zaman güvenli olmayacağını dile getiren Serkan Kurt, “İnternet bankacılığında ortak ağ kullanmak, ’Sizinle paramı, özel hayatımı paylaşmak istiyorum’ demektir. Ortak ağlar bundan sonra da hiçbir zaman güvenli olmayacaktır. Hacker’lar ’wifi’ üzerinden sahte ’wifi’lerle yaptığınız tüm işlemleri kopyalayabilir. Böyle durumları tespit ettiğiniz anda ise ilk işiniz banka genel müdürlüklerini aramak olmalıdır. Aksi takdirde sadece emniyete giderseniz fark ettikten sonra yaşanan işlemlerin hiçbirinden banka sorumlu olmayacaktır" diye konuştu.
ATM’DE TERS ŞİFRE YALANI Serkan Kurt, ATM’lerde para çekildiğinde arkada şüpheli birisi olması halinde şifrenin ters girilmesi ile emniyet güçlerine sinyal gönderildiğine ilişkin söylenenlerin sosyal medya mühendisliğinin örneği ve gerçek olmayan bir pazarlama yöntemi olduğunu anlattı.